Vaccins: hoeveel en waarom?

Pup/kitten

In zijn of haar eerste levensjaar krijgen pups en kittens vaccinaties op verschillende leeftijden, telkens met een aantal weken tussen. Deze vaccins dienen om uw huisdier te helpen met de opbouw van afweer tegen allerlei ziektes.

Hoe werkt dit? Het principe is dat kleine, al dan niet geïnactiveerde stukjes virus of bacterie in het lichaam worden gebracht. Het lichaam herkent dit niet als ‘lichaamseigen’ en zegt als het ware ‘dit hoort hier niet thuis, we gaan dit opruimen, elimineren en onthouden voor later’. Bij een 2e vaccinatie herkent het lichaam deze stukjes veel sneller. De afweertroepen staan als het ware al klaar, want het lichaam heeft het nog onthouden van de maand voordien.

Het vaccinatieschema van 6-9-12 en eventueel 16 weken is het schema dat ik gebruik in de praktijk. We maken de afweertroepen sterk en talrijk!

Volwassen dier

Het lichaam kan van het ene virus of bacterie beter onthouden dat ze er niet thuishoren. Daarom is het nodig dat sommige vaccins ieder jaar herhaald worden (zoals rattenziekte en kennelhoest), en andere vaccins slechts om de 3 jaar (kattenziekte, leukose, herpes).

Welke vaccins uw huisdier nodig heeft, verschilt voor ieder dier afhankelijk van zijn gewoonten en leefomstandigheden. We overleggen samen welke vaccins uw huisdier nodig heeft.

Buitenland

Gaat u op reis? Weet dan dat van zodra u een landsgrens overgaat, uw huisdier verplicht gevaccineerd dient te zijn tegen hondsdolheid (Rabiës) en dit 3 weken vóór u vertrekt! Het vaccin is vervolgens 3 jaar geldig.